A Y K U T   K İ B R İ T Ç İ O Ğ L U
| Main Page | Curriculum Vitae | Publications | EconGATE | Turkey | World |

Politik Makroiktisat (PM)
Political Macroeconomics
AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Doktora Programı
Güz 2002/2003, Seçimlik Ders
[Çarşamba, 11:30-14:20; 230 numralı sınıf]
Doç. Dr. Aykut Kibritçioğlu
[AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölumü]

1. Dersin İçeriği ve Yapılışıyla İlgili Genel Açıklama, Kural ve Öneriler (Topics)
2. Ele Alınması Planlanan Konular, Potansiyel Ödev Konuları ve İlgili Kaynaklar (Topics & Reading List)
3. Öğrencilerin Yararlanabileceği Temel Kitaplar (Selected Textbooks)
4. Dersle İlgili Yararlı İnternet Bağlantıları (Useful Internet Links)
5. Dersle İlgili Elektronik Duyuru Listesi (PoliMakro) (E-mail List for Students)
6. Öğrenci Tanıtım Formu (Student Form)

1. Dersin İçeriği ve Yapılışıyla İlgili Genel Açıklama, Kural ve Öneriler

Politik Makroiktisat (PM) adlı bu derste, makroiktisattaki "politik" yaklaşımlarla ilgili seçilmiş konularla ilgili seçilmiş makaleler okutulacaktır. Seçilen konular ve ilgili makaleler, aşağıda ayrıca listelenmiştir. Aşağıda ayrıca dersi alan öğrencilerin yararlanabileceği temel kitaplar da gösterilmiştir. Derste fiilen okutulacak/okunacak olan makaleler, aşağıda "" işaretiyle gösterilmiş olanlardır. Fakat, dersi alacak öğrencilerin geçmişte almış oldukları derslerde okudukları makaleler de dikkate alınarak, dönem içinde bu seçimlerde değişiklik yapılabilecektir.

PM derslerinde her hafta önceden saptanan bir veya iki makale ele alınacaktır. Her öğrenci, dönem içinde en az iki kez makale sunuşu yapacaktır. Sözlü sunuşlarda MS PowerPoint desteğinden yararlanılabilir. Her hafta, sunuş yapmayacak olan öğrencilerin ilgili makale hakkında bir değerlendirme-yorum yazısı hazırlaması beklenmektedir. Bunun dışında her öğrencinin derse aktif, sözlü katılımı esastır. Ayrıca, dersi alacak her öğrenciden; bir yazılı dönem ödevi hazırlayıp bunu dönemin son iki haftasında sınıfta sözlü olarak sunması beklenmektedir.

Dersi alacak öğrencilerin; gerek haftalık makale sunuşları, gerekse dönem ödevlerinin hazırlanması için bu sayfadaki kaynaklardan ve linklerden yararlanmaları son derece yerinde olacaktır. Aşağıdaki konu başlıklarının her birinin altındaki makale künyeleri için, birer özet (abstract), elektronik nüsha (pdf) ve dersi almayanlara kapalı ek erişim linki (PoliMakro) bulunmaktadır. Özet veya pdf linkleri, ilgili makaleye online erişim var olduğu ve/veya dersin öğretim üyesi tarafından bilindiği ölçüde aşağıda gösterişmiştir. Eğer bir makale için özet veya pdf dosyası erişimi mevcut değilse, o yayın için link abstract veya pdf biçiminde verilmiştir. PoliMakro linklerinden ise, sadece dersi alan öğrenciler yararlanabilirler.

Dersle ilgili genel başarı değerlendirmesi, şu ölçüt ve ağırlıklara göre yapılacaktır:

(1) Dönem-içi Sözlü Makale Sunuşları (Not ağırlığı: % 20)

Her öğrencinin dönem boyunca en az iki makale sunması beklenmektedir. Sunuş yapacak her ögrenci, fiilen bir bilgisayar-projektör kullanarak sunuş yapmayacak olsa bile, mutlaka MS PowerPoint için hazırlanmış slaytlarını 3'er slayt bir sayfaya sığacak biçimde bastıracak/çoğaltacak ve bu metnin, hem dersin öğretim üyesine hem de sınıftaki diğer ögrencilere zamanında ulasmasını sağlayacaktır. Dönem-içi sözlü makale sunuşlarından alınan ortalama not, genel başarı notunun hesaplanmasında % 20 oranında bir ağırlığa sahip olacaktır.

(2) Haftalık Makale Değerlendirme Ödevleri Ortalaması (Not ağırlığı: % 15)

Dönem boyunca, her hafta sunulacak makalelerle ilgili olarak, sunuşu yapacak olan ögrenci dışındaki bütün öğrencilerin birer yazılı özet - değerlendirme ödevi hazırlaması beklenmektedir. Dönem boyunca okutulacak/okunacak olan toplam 10-15 kadar makaleyle ilgili bütün bu değerlendirme yazılarından alınacak notların aritmetik ortalamasının % 15'i, dönem sonu başarı notunun bir bileşeni olarak kabul edilecektir.

(3) Yazılı Dönem Sonu Ödevi Sunuşu (Not ağırlığı: % 45)

Dönem boyunca her oğrencinin dersin öğretim üyesinin dönem başında onayladığı bir konu üzerinde yazılı ödev hazırlaması ve bu ödevi en geç 8 Ocak 2003 tarihine (saat 14:30) kadar dersin öğretim üyesine iletmesi gerekecektir. Bu dönem ödevleri, pdf formatına dönüştürülerek diğer öğrencilere de elektronik olarak ulaştırılacak ve daha sonra her öğrenci kendi ödevini sınıfta sözlü olarak da sunacaktır. Yazılı dönem ödevlerinden alınacak not, dönem sonu başarı notunun % 45'ini oluşturacaktır. (Dikkat: Dönem sonu ödev konusu için son başvuru tarihi 16 Ekim 2002 tarihidir. Bu tarihte her öğrencinin, dersin öğretim üyesine iki veya üç konu önerisiyle başvurması gerekmektedir.)

(4) Dönem Sonu Ödevinin Sözlü Sunuşu (Not ağırlığı: % 15)

8 Ocak 2003 tarihinde dersin öğretim üyesine teslim edilen yazılı dönem ödevleri, Ocak 2003'ün ikinci yarısında sınıfta sözlü olarak sunulacaktır. Sözlü sunuşlar en çok 20 dakika kadar sürecek ve her sunuş, dersi alan oğrencilerden birisi tarafından 5 dakikalık bir süre zarfında sözlü olarak yorumlanacak, değerlendirilecektir. Ayrıca, her dönem ödevi için 5-10 dakikalik bir genel değerlendirme-tartışma süresi ayırılması düşünülmektedir. Her öğrencinin kendi yazılı dönem ödevini sınıfta sözlü olarak sunuş performansı, % 15 ağırlıkla dönem sonu başarı notunun hesaplanmasında dikkate alınacaktır.

(5) Dönem Sonu Ödev Değerlendirmesi (Not ağırlığı: % 5)

Dönem sonunda her öğrencinin yazılı olarak sunduğu ödevle ilgili olarak başka bir öğrenci, ilgili öğrencinin sözlü sunuşunu takiben 5 dakikalık bir sözlü değerlendirme sunuşu yapacaktır. Bu yorum-değerlendirme sunuşlarının, genel başarı notuna katkısı % 5 oranında olacaktır.


2. Ele Alınması Planlanan Konular, Potansiyel Ödev Konuları ve İlgili Kaynaklar

1. Giriş: Politik (Makro)iktisat Nedir? Eski ve Yeni PM Arasındaki Farklar Nelerdir?

2. Geleneksel Oportünistik Siyasal Çevrim Modelleri - Traditional Opportunistic Models of Political Cycles 3. Geleneksel Partizan Siyasal Çevrim Modelleri - Traditional Partisan Models of Political Cycles 4. Rasyonel Oportünistik Siyasal Çevrim Modelleri - Rational Opportunistic Models of Political Cycles 5. Rasyonel Partizan Siyasal Çevrim Modelleri - Rational Partisan Models of Political Cycles 6. Seçimler ve Siyasal Çevrim Kuramları - Political Business Cycle Models 7. Para Politikasında Zaman Tutarlılığı Sorunu - Time Inconsistency of Optimal Monetary Policy 8. Bürokrasi, Siyasetçiler ve Yolsuzluk - Bureaucracy, Politicians and Corruption 9. Ekonomik Reform Kuramı - Theory of Economic Reform 10. Siyasal Çevrimler ve Merkez Bankasının Bağımsızlığı - Political Business Cycles and Central Bank Independence 11. Demokrasi, Kurumlar ve İktisadi Büyüme - Political Economy of Economic Growth 12. Kalkınma Politikasının Politik İktisadı - Political Economy of Development Policy 13. Döviz Kuru Politikalarının Politik İktisadı - The Political Economy of International Monetary Relations 14. Enflasyonun Politik Ekonomisi - Political Economy of Inflation 15. Döviz Krizlerinin Politik Ekonomisi - Political Economy of Currency Crises 15. Din ve Politik İktisat - Religion and Political Economy 16. "Yeni Politik Makroiktisat"ın Bugünkü Durumu - Current Situation of New Political Macroeconomics 17. Türkiye Ekonomisine "Yeni Politik Makroiktisat" Yaklaşımı - New Political Macroeconomy Approach to Turkish Economy
Tutar, İ. and A. Tansel (2001). Political Business Cycles, Institutional Structure and Budget Deficits in Turkey. erc/METU, Working Paper No. 2019.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

...

18. Diğer Okuma Kaynakları (Ek Liste) - Other Selected Readings
Aghion, P., A. Alesina and F. Trebbi (2002): "Endogenous Political Institutions". Manuscript.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Rodrik, D. (1999). Democracies Pay Higher Wages. Quarterly Journal of Economics, 114(3): 707-738.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Persson, T. (2002). Do Political Institutions Shape Economic Policy? Econometrica, 70, 2002, 883-905.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Persson, T. and G. Tabellini (2000): Political Economics and Macroeconomic policy. In: Taylor, J. and M. Woodford (eds.), Handbook of Macroeconomics, Amsterdam: North-Holland (NBER Working Paper No. 6329).
[abstract] [full text of introduction] [pdf from NBER] [PoliMakro]

Drazen, A. (2001). Do Crises Induce Reform? Simple Empirical Tests of Conventional Wisdom. Economics and Politics, July, ...
[abstract] [pdf of the WP version] [PoliMakro]

Drazen, A. (2000). "Elections and Changes of Policymakers", Chapter 7 in: Political Economy in Macroeconomics. Princeton, NJ: Princeton University Press.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Davis, O., M. J. Hinich, and P. C. Ordeshook (1970). An Expository Development of a Mathematical Model of the Electoral Process. American Political Science Review, 64(2): 426-448.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Dixit, A. (1996). The Making of Economic Policy. MIT Press.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Downs, A. (1957). An Economic Theory of Democracy. New York: Harper and Row.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Easton, D. (1953). The Political System. New York: Alfred Knopf.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Hartley, J. E. (1997). The Representative Agent in Economics. London and New York: Routledge.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Jevons, W. S. (1871). Theory of Political Economy. New York: Macmillan.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Kreps, D. M. (1990). Game Theory and Economic Modelling. Oxford: Clarendon Press.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Niskanen, W. A. (1971). Bureaucracy and Representative Government. Chicago: Aldine, Atherton.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

North, D. C. (1981). Structure and Change in Economic History. New York: W.W. Norton.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

North, D. C. (1990). Institutions, Institutional Change, and Economic Performance. Cambridge: Cambridge University Press.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Olson, M. (1982). The Rise and Decline of Nations. New Haven and London: Yale University Press.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Ordeshook, P. C. (1992). A Political Theory Primer. Routledge.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Ordeshook, P. C. (1978). Game Theory and Political Science: Studies in Game Theory and Mathematical Economics. New York, NY: New York University Press.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Morrow, J. D. (1994). Game Theory for Political Scientists. Princeton Univ Press.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]

Gärtner, Manfred (1994) "Democracy, Elections, and Macroeconomic Policy: Two Decades of Progress", European Journal of Political Economy, 10, 85-109.
[abstract] [pdf] [PoliMakro]


3. Öğrencilerin Yararlanabileceği Temel Kitaplar
Alesina, Alberto and Nouriel Roubini (eds.),
with Gerald D. Cohen (1997):
Political Cycles and the Macroeconomy.
Cambridge, MA & London: MIT Press.
 
Professor Alesina
Professor Roubini
Alberto Alesina
Nouriel Roubini
Drazen, Allan (2000):
Political Economy in Macroeconomics.
Princeton, NJ: Princeton University Press.
 
Professor Drazen
Allan Drazen
Persson, Torsten and Guido Tabellini (2000):
Political Economics: Explaining Economic Policy.
Cambridge, MA & London: MIT Press.
 
Professor Persson
Torsten Persson
Ordeshook, P. C. (1986):
Game Theory and Political Theory: An Introduction.
Cambridge: Cambridge University Press.

4. Dersle İlgili Yararlı İnternet Bağlantıları

[Online since: October 9, 2002]
© 2002-2010, Aykut Kibritçioğlu

A Y K U T   K İ B R İ T Ç İ O Ğ L U
| Anasayfa | Özgeçmiş | Yayınlar | EconGATE | Türkiye | Dünya |