A

Y

K

U

T

 

K

İ

B

R

İ

T

Ç

İ

O

Ğ

L

U

| Main Page | Curriculum Vitae | Publications | Courses | EconGATE | Turkey | World |


İKT414: Dünya Ekonomisi (DE)
The World Economy
: Selected Topics
Bahar 2009, 4 İktisat, Zorunlu Ders
[Çarşamba Günleri, 13:30-15:20, Yer: 226; Perşembe Günleri, 12:30-14:20; Yer: Küçük Anfi]
Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu
[AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölumü]


1. Dersin İçeriği ve Yapılışıyla İlgili Genel Açıklama, Kural ve Öneriler (Rules and Organization of the Course)
2. Ele Alınması Planlanan Konular ve Kaynaklar (Topics & Readings)
3. Dersle İlgili Yararlı İnternet Bağlantıları (Useful Internet Links)
4. Dersle İlgili Ödevler ve Son Teslim Tarihleri (List of Homeworks)

5. Dersle İlgili Duyurular (Course Blog for Students)
6. Dersle İlgili Elektronik Tartışma Platformu (google) [kullanıcı adı ve şifre gereklidir] (Electronic Discussion Forum for Students)

7. Dersle İlgili Öğrenci Tanıtım Formu (Student Form)


1. Dersin İçeriği ve Yapılışıyla İlgili Genel Açıklama, Kural ve Öneriler

Bu ders, öğrencilerin daha önceden üçünü sınıftayken aldıkları Uluslararası İktisat Teorisi (İKT337) ve Uluslararası İktisat Politikası (İKT302) derslerini aldıkları ve o derslerde kendilerine anlatılan konuları ve açıklanan analiz aletlerini iyi anladıkları varsayımı üzerine kuruludur. Dersin konuları; güncel küresel ekonomik etkileşim, olgu, sorun ve gelişmeler arasından seçilmiştir.

Dersle ilgili olarak, bir arasınav (25 Mart - 5 Nisan 2009 tarihleri arasında bir gün) ve bir de dönem sonu sınavı (24 Mayıs 2009'den sonraki bir gün) yapılacaktır. Yönetmeliğe göre, arasınav notunun ağırlığı % 40, dönem sonu sınavının ağırlığı ise % 60'dır.

Dönem boyunca, dersin hocası tarafından seçilecek beşer-onar kişilik öğrenci gruplarına aşağıdaki listeden farklı birer zorunlu okuma kaynağı verilecek ve bu kaynakların tamamı bütün öğrencilerin dönem sonu sınavındaki ortak zorunlu okuma sorumluluğunu (derslerde ve bu sayfada belirtilecek diğer olası kaynaklarla birlikte) oluşturacaktır. Öğrenci grupları, dönem ilerlerken sırayla, kendi kitaplarını sınıfta hep birlikte anlatacak ve tartışacaklar ve fakat diğer gruplardaki öğrenciler de onları aktif biçimde dinleyip tartışmalara katılacaklardır. Bu yöntemin ayrıntılarını ve beşer-onar kişilik okuma gruplarının işlevlerini dersler başlayınca sınıfta açıklayacağım. Ayrıca, her ders günü veya hafta için bütün öğrencilerin o gün veya hafta ele alınacak kitap veya konuyla ilgili en az birer sayfalık (tek başına hazırlanmış!) birer yazılı ödev getirmesi de gerekecektir. Yapılacak bütün bu sunuşlar, hazırlanacak ödevler ve sınıftaki aktif katılım ve tartışmalar için dersin hocası tarafından (20 veya 25 puan üzerinden) verilecek notların ortalaması veya toplamının, dönem sonu sınavı notunun belirli bir yüzdesini (% 20 veya 25 gibi) oluşturması planlanmaktadır.

Lisans yönetmeliğine göre, (dersi ilk kez alan) öğrencilerin derslerin en azından % 70'ine düzenli devam etmeleri zorunludur. Öğrencilerin derse devamı, yoklamalar alınarak ve/veya hazırlanacak kısa ödevler yoluyla izlenecektir. Öğrencilerin derslere düzenli katılımının yanı sıra, aktif katılımları da esastır. Bu bakımdan, öğrencilerin derslere ilgili konuları aşağıda belirtilen ve derslerde ayrıca tavsiye edilebilecek olan kaynaklardan önceden okuyarak mutlaka daima hazırlıklı gelmeleri (kendi başarıları açısından!) son derece yararlı olacaktır.

Eğer öğrencilerin olası ders içi sorularının yanıtlanması herhangi bir sebeple ders saatlerinde olanaklı olmazsa, öğrenciler bu sorularını yöneltmek veya dersle ilgili konularda danışmak üzere dersin öğretim üyesiyle ya "görüşme saatleri"nde ya da kendisiyle ayrıca bir görüşme gün ve saati ayarlayarak başka bir gün ve saatte görüşebilirler. Öğrenciler dersin öğretim üyesiyle iletişim kurabilmek için:

[1] AÜSBF ana binasındaki 302 numaralı odasına uğrayabilir,

[2] kendisini 595 12 74 numaralı iş telefonundan arayabilir veya

[3] en iyisi, kendisine e-mail (kibritcioglu@gmail.com) gönderebilirler.

Dersi almakta olan bütün öğrencilerin (eğer geçmişte aldıkları diğer dersler nedeniyle vermedilerse) doldurup en geç 1 Mart 2009 tarihine kadar dersin öğretim üyesine teslim etmesi gereken öğrenci tanıtım formları şu adresten çekilip bastırılabilir: ogreform.pdf.

Dönem boyunca dersten daha fazla yararlanabilmeleri için öğrencilerin interneti mutlaka düzenli ve yoğun kullanmaları tavsiye edilir. Bu amaçla, öğrencilere aşağıdaki internet bağlantıları yararlı birer başlangıç noktası olarak sunulmaktadır. Ayrıca, bütün öğrencilerin haftada en az bir kez bu sayfaya uğrayarak ve mutlaka duyuru sayfasını kontrol ederek dersle ilgili olası güncel duyuruları izlemeleri zorunludur. Öte yandan, öğrencilerin dersle ilgili elektronik duyuru listesine "Numara, İsim ve Soyadı" bilgilerini kullanarak üye olmaları da kesinlikle zorunludur. (Bu konuda ek bilgi ve yardım için lütfen buraya tıklayınız.)

Not 1: Aşağıdaki konu listesinde yer alan linklerdeki bazı dosyalara ulaşabilmeniz için dersin öğrencisi olmanız ve böylece, gerekli kullanıcı adı ve şifrelerine sahip olmanız gerekebilir. Bu dersi alamayanların dosyalara erişim için dersin hocasına gönderecekleri olası emailler maalesef dikkate alınmayacaktır.

Not 2: Bu sayfadaki bütün açıklama, konu, kaynak, bilgi ve linkler dönem boyunca gerektikçe değiştirilebilir veya güncelleştirilebilir. Ele alınacak konular ve kullanılacak kaynaklarla ilgili aşağıdaki liste, şu an için, dönem içinde geçerli olacak olana göre bilinçli olarak biraz daha geniş tutulmuştur. Bu bakımdan, öğrencilerin gerek bu sayfadaki, gerek duyuru sayfasındaki (blog), gerek email grubundaki ve gerekse sınıftaki ilgili yeni/ek açıklama ve güncelleştirmelere karşı hazırlıklı ve uyanık olmaları kendileri açısından çok yararlı olacaktır.


2. Ele Alınması Planlanan (Seçilmiş) Konular ve Kaynaklar

A. Giriş: Dersin Konuları ve Yöntemi

Yöntem: Derslerin İşlenişi, Ödevler, Sunuşlar, Kaynaklar ve Sınavlar?

Ele Alınacak Önemli ve Güncel Konular: Seçim?

World Economic Forum: (1 ) Global Risk Reports: 2006, 2007, 2008 ve 2009. (2) Europe @ Risk Report 2008, (3) India @ Risk 2008, (4) Africa @ Risk 2008, (5) Global Growth @ Risk 2008

World Bank: China Quarterly Update December 2008

World Social Forum: 2006, 2007, 2008, 2009 (!!!)

B. Ekonomik Küreselleşme

Uluslararası Göç Örgütü (2008): World Migration 2008: Managing Labour Mobility in the Evolving Global Economy. Geneva: IOM [1, 1-391: Bölüm 1: "International  Labour Mobility in the Evolving Global Labour Market"]. Zorunlu okuma kaynağı!

Ohmae, K. (2008): Yeni Küresel Sahne: Sınırsız Dünyamızdaki Tehdit ve Fırsatlar. İstanbul: Optimist [11, 1-391]. [İngilizcesi] Zorunlu okuma kaynağı!

Friedman, T. (2006 [2005]): Dünya Düzdür. İstanbul: Boyner [?, 1-?]. [İngilizcesi] Gönüllü okuma kaynağı! [Kitap Hakkında Bir Yorum: Leamer (2006)] [Friedman-Stiglitz Tartışması, Nisan 2006] M S

Smick, D. M. (2008): The World Is Curved: Hidden Dangers to the Global Economy - The Mortage Crisis was Only the Beginning. Londra: Penguin Portfolio. [9, 1-276]. [Yazarın Bir Yorumu] Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Friedman, T. (2008): Hot, Flat, and Crowded: Why We Need a Green Revolution -- and How It Can Renew America. New York, NY: Farrar, Straus and Giroux [17, 1-414]. Gönüllü okuma kaynağı! S

Stiglitz, J. E. (2006a [2002]): Küreselleşme: Büyük Hayal Kırıklığı. İstanbul: Plan B, çev.: A. Özer & B. Güven. [İngilizcesi] [9, 1-298]. Zorunlu okuma kaynağı!

Stiglitz, J. E. (2006b): Making Globalization Work. Londra: Penguin Books. [10, 1-338]. Gönüllü okuma kaynağı!

Wolf, M. (2005 [2004]): Why Globalization Works: The Case for Global Market Economy. New Haven ve Londra: Yale Nota Bene. [14, 1-363]. Gönüllü okuma kaynağı!

Bhagwati, J. (2004): In Defense of Globalization. New York, NY: Oxford UP. [19, 1-296]. Gönüllü okuma kaynağı!

Rodrik, D. (1997): Has Globalization Gone Too Far. New York, NY: Oxford UP. [5, 1-?]. [Türkçesi] Gönüllü okuma kaynağı!

Rodrik, D. (1999): The New Global Economy and Developing Countries: Making Openness Work. Overseas Development Council. [6, 1-?]. [Türkçesi] Gönüllü okuma kaynağı!

The World Bank (2009): World Development Report: Reshaping Economic Geography [File 1 + File 2]. Washington, DC: World Bank [9, 1-304]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Tezel, Y. S. (2004): "Kararsız ve Topal Bir Küresel Dönüşüm Sürecinde Dünya Konjonktürü: 2004, Ekonomi ve Siyaset". Türkiye Günlüğü, Güz, Sayı 78, s. 5-34. [1, 5-34]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Video: Commanding Heights: The Battle For the World Economy Mutlaka izlenecek bir film!

C. Washington Konsensüsü ve "Neoliberalizm": Dünü (1980'ler), Bugünü ve Geleceği?

Williamson, J. (1990): "What Washington Means by Policy Reform", içinde yayınlandığı konferans kitabı: Latin American Adjustment: How Much Has Happened? John Williamson (ed.), Washington: Institute for International Economics, s. 5-20. [1, 5-20]. Zorunlu okuma kaynağı!

Williamson, J. (2000): "What Should the World Bank Think about the Washington Consensus?", World Bank Research Observer,  15(2): 251-264 . [1, 1-14]. Zorunlu okuma kaynağı!

Williamson, J. (2004): "A Short History of the Washington Consensus", paper commissioned by Fundación CIDOB for a conference “From the Washington Consensus towards a new Global Governance,” Barcelona, September 24–25. [1, ?-?]. Zorunlu okuma kaynağı!

Rodrik, D. (2006): Goodbye Washington Consensus, Hello Washington Confusion? KSG, Harvard University. [1, ?-?]. Zorunlu okuma kaynağı!

Williamson, J. (2008): "Williamson versus the Washington consensus?", The Growth Blog, 12 Ekim 2008, 21:35. [1]. Zorunlu okuma kaynağı!

Peterson IIE (2009): A Guide to John Williamson’s Writing: The "Washington Consensus". Gönüllü okuma kaynağı!

Ç. 1990'larda Dünya Ekonomisi: Doğu Asya Krizi & "Yeni Ekonomi"

Krugman, P. (2008 [1999]): Bunalım Ekonomisinin Geri Dönüşü. İstanbul: Literatür, çev.: N. Domaniç. [İngilizcesi] [9, 1-180]. Zorunlu okuma kaynağı!

Stiglitz, J. E. (2004 [2003]): 90'ların Yükselişi: Dünyanın En Parlak 10 Yılının Hikayesi. İstanbul: CSA Global Yayın Ajansı, çev.: A. Özer & B. Güven. [İngilizcesi] [13, 1-358]. Zorunlu okuma kaynağı!

Özel, S. (2005): Global Finansal Krizler. İstanbul: Denizbank Yayınları [?, 1-?]. Gönüllü okuma kaynağı!

D. Çin ve Hindistan'ın Ekonomik Yükselişleri

Winters, L. A. and S. Yusuf (eds.) (2007): Dancing with Giants: China, India, and the Global Economy. Washington, DC & Singapore: World Bank & Institute of Policy Studies [7, 1-242]. Zorunlu okuma kaynağı! M

Garnaut, R. & L. Song (eds.) (2006): The Turning Point in China's Economic Development. Canberra: Asia Pacific Press at the Australian National University [17, 1-359]. Gönüllü okuma kaynağı! M

Pommeranz, K. (2000): The Great Divergence. China, Europe, and the Making of the Modern World Economy. Princeton & Oxford: Princeton University Press [6, 1-338]. Gönüllü okuma kaynağı! M

Bergsten, C. F. et al. (2008): China's Rise: Challenges and Opportunities. Washington, DC: Peter G. Peterson IIE [11, 1-239]. Gönüllü okuma kaynağı! [Kitap tanıtım videosu]

Video: Dr. Lee Branstetter: Will China and India Dominate the 21st Century Global Economy? Mutlaka izlenecek bir film!

E. ABD'deki İpotekli Konut Piyasası Krizinden (2007-2008) Küresel Ekonomik Krize (2008-2009)

Özel, S. (2008): Global Dengesizliklerin Dengesi: Ne kadar Sürdürülebilir? Nasıl Sonuçlanabilir? İstanbul: Alfa Basım Yayım [3, 1-284: Bölüm 1+2]. Zorunlu okuma kaynağı!

Demir, F. ve diğ. (2008): ABD Mortgage Krizi. Ankara: BDDK Çalışma Tebliği, Sayı 3, Ağustos [4, 1-99]. Zorunlu okuma kaynağı!

Roubini, N. (2008): 12 Steps. New York, NY: ? [?, 1-?]. Zorunlu okuma kaynağı!

El-Erian, M. (2009 [2008]): Piyasalar Çarpışınca: Küresel Ekonomik Değişim Çağı İçin Yatırım Stratejileri. İstanbul: Scala Yayıncılık, çev.: Ş. T. Gürçağlar [9, 1-326]. [İngilizcesi] Zorunlu okuma kaynağı! M

Borio, C. E. V. (2008): The Financial Turmoil of 2007-?: A Preliminary Assessment and Some Policy Considerations. Basel: BIS Working Papers No. 251 [3, 1-28]. Gönüllü okuma kaynağı!

Ellis, L. (2008): The Housing Meltdown: Why did it happen in the United States?. Basel: BIS Working Papers No. 259 [4, 1-24]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Bordo, M. D. (2008): An Historical Perspective on the Crisis of 2007-2008. NBER Working Paper No. 14569. [?, 1-?]. [1929 Büyük Bunalımı hakkında ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz kaynaklar için "buraya" tıklayınız.] Gönüllü okuma kaynağı!

Greenspan, A. (2008 [2007]): Türbülans Çağı: Yeni Bir Dünya Serüveni. İstanbul: Boyner Yayınları [?, 1-?]. [İngilizcesi] Gönüllü okuma kaynağı! M

Soros, G. (2008): The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What It Means. Jackson, TN: PublicAffairs Books [?, 1-?]. Gönüllü okuma kaynağı! M

The Economist'ten Seçilmiş Makaleler Zorunlu okuma kaynağı!

Diğer Seçilmiş Kaynaklar Zorunlu okuma kaynağı!

Video: Dr. Yaşar Erdinç'le Röportaj (TGRT Haber, 2008) Mutlaka izlenecek bir film!

F. İktisadi Büyüme, Teknolojik Gelişme ve Kurumlar

Rodrik, D. (2007): One Economics Many Recipes: Globalization, Institutions and Economic Growth. Princeton & Oxford: Princeton University Press [9, 1-242]. [Türkçesi yakında çıkacak.] [Kitap hakkında bir seminer.] Zorunlu okuma kaynağı! M

Lewis, W. W. (2007): Üretkenliğin Gücü: Zenginlik, Yoksulluk ve Küresel İstikrara Yönelik Tedbirler. İstanbul: Ledo [12, 1-501]. Zorunlu okuma kaynağı!

Commission on Growth and Development (2008): The Growth Report: Strategies for Sustained Growth and Inclusive Development. Washington, DC: World Bank [5, 1-169]. Gönüllü okuma kaynağı!

The World Bank (2008): Global Economic Prospects: Technology Diffusion in the Developing World. Washington, DC: World Bank [3, 1-164]. Gönüllü okuma kaynağı!

Video: Prof. Dr. Dani Rodrik: One Economics, Many Recipes: Globalization, Institutions, and Economic Growth (IMF Webcasts, 29.11.2007) [Konuşmayı dinlemeyip okumak isteyenler buraya tıklayabilirler...] Mutlaka izlenecek bir film!

G. Yoksullukla Mücadele: Uluslararası Yardımlar Gerçekten Etkili mi? Mikrofinans Bir Çözüm mü?

Easterly, W. (2008): "Can the West Save Africa?". Forthcoming in: Journal of Economic Literature (NBER Working Paper No. 14363). [1, 1-107]. Zorunlu okuma kaynağı!

Sachs, J. D. (2008): Common Wealth: Economics for a Crowded Planet. New York, NY: Penguin Press [14, 1-339]. Zorunlu okuma kaynağı! [Kitap Hakkında Bir Yorum: Martin Wolf (2008)]

Easterly, W. (2006): The White Man's Burden: Why the West's Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good. New York, NY: Penguin [?, 1-?]. Zorunlu okuma kaynağı!

Sachs, J. D. (2005): The End of Poverty: Economic Possibilities for Our Time. New York, NY: Penguin Press [18, 1-384]. Zorunlu okuma kaynağı! M

Easterly, W. (2002): The Elusive Quest for Growth: Economists' Adventures and Misadventures in the Tropics. Cambridge, MA: MIT Press [?, 1-?]. Zorunlu okuma kaynağı!

Collier, P. (2008 [2007]): The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Falling and What Can Be Done About It. Oxford ve New York, NY: Oxford University Press [11, 1-192]. Gönüllü okuma kaynağı!

Yunus, M. (2009 [2008]): Creating a World Without Poverty: Social Business and the Future of Capitalism. Jackson, TN: PublicAffairs Books [11, 1-320]. [Video] [Bir Özet?] Gönüllü okuma kaynağı!

Counts, A. (2008): Small Loans, Big Dreams: How Nobel Prize Winner Muhammad Yunus and Microfinance are Changing the World. Hoboken, NJ: Wiley [14, 1-392]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir! M

Video: Creating a World Without Poverty - Presentation by Dr. Muhammad Yunus, 2006 Nobel Peace Prize Winner (IMF Webcasts, 4.2.2009) Mutlaka izlenecek bir film!

H. Dünya Ticaret Sistemi ve Geleceği

Akman, M. S. ve Ş. Yaman (ed.) (2008): Dünya Ticaret Örgütü: Doha Turu Çok Taraflı Ticaret Müzakereleri ve Türkiye. Ankara: TEPAV [15, 1-418]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Deardorff, A. V. (2008): "Dünya Ekonomisi ve Dünya Ticaret Sistemi Nereye Gidiyor?", DTM Uluslararası Ekonomi ve Dış Ticaret Politikaları Dergisi, 3(1-2): 25-56. [1, 7-24: Tamamı]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Akman, M. S. (2008): "Hokey Sopaları, Küreselleşme ve Dünya Ticaret Sisteminin Geleceği: Deardorff'u Tamamlayıcı Notlar", DTM Uluslararası Ekonomi ve Dış Ticaret Politikaları Dergisi, 3(1-2): 25-56. [1, 25-56: Tamamı]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Aktan, H. O. (2006): "Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Türk Dış Ticareti", DTM Uluslararası Ekonomi ve Dış Ticaret Politikaları Dergisi, 1(1-2): 69-100. [1, 25-56: Tamamı]. Gönüllü okuma kaynağı!

I. Enerji & Gıda Krizi ve Ekoloji

Worldwatch Enstitüsü (2008): 2008 - Dünyanın Durumu: Sürdürülebilir Bir Ekonomi İçin Yenilikler. İstanbul: Tema [14, 1-296]. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

International Energy Agency (2008): World Energy Outlook 2008. Paris: IEA [?, 1-?]. Gönüllü okuma kaynağı!

European Environment Agency (2008): Energy and Environment Report 2008. Kopenhag: EEA [7, 6-99]. Gönüllü okuma kaynağı!

Leeb, S. ve G. Strathy (2007): Ekonomik Çöküşün Ayak Sesleri: Petrolün Varili 200 Dolar'a Çıktığında Zengin Olmanın Yolları. İstanbul: Salyangoz yayınları, çev.: Ö. Kıranlar & M. Cenan. [İngilizcesi] [15, 1-265]. Gönüllü okuma kaynağı!

Video: The Food Crisis: What Happened and What Should Be Done? - IMF-WB Program of Seminars (IMF Webcasts, 10.10.2008) Mutlaka izlenecek bir film!

İ. Uluslararası "Dünya Ekonomisi" Yorumcularının Görüşleri

Dünya ekonomisindeki güncel gelişmeler hakkında yaptıkları yorumları mutlaka izlemeniz gereken belli başlı iktisatçıların kimler olduğunu öğrenmek için lütfen "buraya" tıklayınız.

J. Diğer Seçilmiş Konular ve Yararlı Kaynaklar

Obstfeld, M. (2008): International Finance and Growth in Developing Countries. Washington, DC: World Bank, Commission on Growth and Development, Working Paper No. 34 [9, 1-43]. Gönüllü okuma kaynağı!

Cleaver, T. (2004): Understanding the World Economy. London & New York, NY: Routledge [12, 1-261]. Gönüllü okuma kaynağı!

Karamenderes, A. (2008): Makro Verilerle Türkiye'de Yatırım Nasıl Yapılır? (ABD Örnekleriyle, Veri Rehberiyle). Ankara: BilgeSu. Gönüllü okuma kaynağı!

K. Ek: "1929-1941 Büyük Bunalımı Hakkında Temel/Yararlı Kaynaklar"

Galbraith, J. K. (1992 [1955]): The Great Crash 1929. Londra: Penguin. [Türkçesi Ocak 2009'da çıktı.] Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir! S

Friedman, M. ve A. Schwartz (2008 [1963]): The Great Contraction, 1929-1933. Princeton, NJ: Princeton UP. Gönüllü okuma kaynağı! M

Kindleberger, C. P. (1986): The World in Depression, 1929-1939. Berkeley, CA: University of California Press, 2nd ed. Gönüllü okuma kaynağı!

Kindleberger, C. P. (2007): Cinnet, Panik ve Çöküş: Mali Krizler Tarihi. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi, çev.: H. Tunalı; s. 93-103 ve 192-196. [Diğer Çeviri] [İngilizcesi] Gönüllü okuma kaynağı! M

Reed, L. W. (2005): Great Myths of the Great Depression. Midland, MI: Mackinac Center for Public Policy. Gönüllü okuma kaynağı!

Chancellor, E. (2007): Şeytan Sofrası: Finansal Spekülasyonlar Tarihi. İstanbul: Scala Yayıncılık, çev.: N. Domaniç; s. 225-269. [İngilizcesi] Gönüllü okuma kaynağı!

Bernanke, B. S. (2004 [2000]): Essays on the Great Depression. Princeton, NJ: Princeton UP. Gönüllü okuma kaynağı!

Rauchway, E. (2008): The Great Depression and the New Deal: A Very Short Introduction. Oxford ve New York: Oxford UP. Gönüllü okuma kaynağı! M

Parker, R. E. (2007): The Economics of the Great Depression: A Twenty-First Century Look Back at the Economics of the Interwar Era. Cheltenham ve Northampton, MA: Edward Elgar . Gönüllü okuma kaynağı!

Hodgson, G. (2008): "After 1929 Economics Changed: Will Economists Wake up in 2009?" Real-World Economics Review, 48/6: 273-278. Gönüllü okuma kaynağı!

Wikipedia: "Causes of the Great Depression" [Türkçe] Zorunlu okuma kaynağı!

Video: Current Financial Crisis Echoes Lessons of the Great Depression [Röportajın Dökümü] Mutlaka izlenecek bir film!

Video: Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel'le Röportaj (CNN Türk, Eğrisi Doğrusu, 03.11.2008 17:18): Atatürk döneminde ekonomik kriz yönetimi nasıldı? 1929'daki büyük ekonomik çöküntüde Türkiye'nin iktisat politikasının başarılı ve başarısız yönleri nelerdi? Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel, Eğrisi Doğrusu'nda anlatıyor.  Mutlaka izlenecek bir film!

L. Ek: "II. Bretton Woods Sistemi ve ABD'nin Cari Hesap Açıklarının Sürdürülebilirliği"

Dooley, M. P., D. Folkerts-Landau ve P. Garber (2003): "An Essay on the Revieved Bretton Woods System". NBER Working Paper, No. 9971. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Dooley, M. P., D. Folkerts-Landau ve P. Garber (2004): "The Revived Bretton Woods System: The Effects of Periphery Intervention and Reserve Management on Interest Rates & Exchange Rates in Center Countries". NBER Working Paper, No. 10332. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Roubini, N. ve B. Setser (2004): "The US as a Net Debtor: The Sustainability of the US External Imbalances". Working Paper. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Roubini, N. ve B. Setser (2005): "Will the Bretton Woods 2 Regime Unravel Soon? The Risk of a Hard Landing in 2005-2006". Working Paper. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Glick, R. ve M. Spiegel (2005): "The Bretton Woods System: Are We Experiencing a Revival? Symposium Summary". FRBSF Economic Letter, 2005-32. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Roubini, N. (2007): "The Instability of the Bretton Woods 2 Regime". Working Paper. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir!

Dooley, M. P., D. Folkerts-Landau ve P. Garber (2009): "Bretton Woods II Still Defines the International Monetary System". NBER Working Paper, No. 14731. Belki zorunlu okuma kaynağı haline gelebilir! 


3. Dersle İlgili Yararlı İnternet Bağlantıları

4. Dersle İlgili Ödevler ve Son Teslim Tarihleri

© 2008-2009, Aykut Kibritçioğlu

Online since: December 15, 2008

Last updated on May 3, 2009


A Y K U T   K İ

B

R

İ

T

Ç

İ

O

Ğ

L

U

| Anasayfa | Özgeçmiş | Yayınlar | Dersler | EconGATE | Türkiye | Dünya |